Seniors Online logo

Macedonian

Victorian Seniors Card

Ова е Seniors Card која овозможува многу придобивки и попусти.

Целта на Seniors Card е да ги поттикне постарите луѓе да продолжат да бидат активни и вклучени во заедницата, правејќи да им е поевтино да излегуваат.

За да имате право на Seniors Card во Викторија, мора да имате 60 или повеќе години, но картичка може да побарате до четири недели пред да наполните 60.

Мора да сте постојан жител на Австралија кој живее во Викторија.

Постојат две различни картички

  • Ако работите помалку од 35 часа неделно, може да поднесете барање за Seniors Card.
  • Ако работите 35 часа неделно или повеќе, може да поднесете барање за Seniors Business Discount картичка.

За да поднесете барање преку интернет, треба со себе да ја имате вашата Medicare картичка.

Тоа одзема пет минути и Seniors Card е бесплатна.

Формулари за пријавување исто така има во локалните библиотеки и таму може да ви помогнат околу пријавувањето преку интернет.

Носителите на Seniors Card и на Seniors Business Discount Card може да користат попусти на артикли и услуги во илјадници Seniors Card бизниси.

За корисниците на Seniors Card - бесплатна Seniors myki картичка кога ќе се вклучите во програмата со попусти во јавниот превоз.

Некои од придобивките:

  • Попусти во илјадници бизниси, вклучително ресторани.
  • Попусти за многу атракции, како што е Зоолошката градина во Мелбурн.
  • Влез во музеи со попуст.
  • Попусти за кино билети.

Гледајте каде има лого ‘Seniors Card Welcome Here’ или побарајте попусти со Seniors Card кога сте надвор.

Поднесете барање преку интернет за да почнете да користите Seniors Card уште денес.

Викториски фестивал на постари лица

Годишната прослава на постарите жители на Викторија, Викторискиот фестивал на постари лица, се одржува во текот на октомври секоја година.

Во Викторискиот фестивал на постари лица се вклучени илјадници бесплатни и евтини настани ширум Викторија, што ги одржуваат 79 општински и 450 други групи.

Вклучете се во забавата во октомври

Секоја општина создава специјални настани и активности во чест на постарите и старите лица.

Бесплатен јавен превоз за носителите на викториската Seniors Card (1/10/2023 – 8/10/2023)

Дознајте повеќе

  • Посетете Seniors Online за календар на фестивалските настани ширум државата во октомври www.seniorsonline.vic.gov.au/festival
  • Контактирајте со вашата општина за нивните локални настани во ваша околина.
  • Јавете се на корисничката служба на Seniors Card на 1300 797 210 од 9.00 наутро до 2.00 попладне во работни денови.
  • За помош на други јазици јавете се на 131 450 и побарајте да ве поврзат со корисничката служба на Seniors Card на 1300 797 210 меѓу 9.00 наутро и 2.00 попладне во работни денови.

Reviewed 03 August 2023